AR 1.2: Optimér arkitektur efter projektets og de fælles mål

Fra Den Fælleskommunale Rammearkitektur
Skift til: Navigation, Søgning
Status for AR 1.2: Optimér arkitektur efter projektets og de fælles mål
En del af Statusboks-optaget-label.png
Status for INFO-side Klar, senest opdateret 20-02-2019
Status ift. Rammearkitekturen Optaget
Gyldighed Godkendt af Kommunernes It-Arkitekturråd27. møde d. 7. december 2017
Kontakt Peter Thrane og Peter Falkenberg, Digitalisering og Teknologi, KL
Princip 1: Arkitektur styres på rette niveau efter fælles rammer

Udvikling af arkitektur er en styringsopgave med implikationer for både omkostninger og gevinster. Det er derfor centralt, at digitale projekter forholder sig til denne styringsopgave

Læs mere om Arkitekturprincipper og -regler

Arkitekturregel

Projekters arkitekturleverancer optimeres ikke blot med henblik på projektets egne mål, men også under hensyn til de strategiske mål om sammenhæng og effektivitet med borgere og virksomheder i centrum. Projekter skal således bidrage til en udvikling af en stadig mere digitalt sammenhængende offentlig sektor, der deler data og har et stadigt mere sammenhængende it-landskab.

Det betyder at:

  • Hvis der er modstrid mellem et projekts behov og den fælles arkitekturs krav, dokumenterer projektet dette med argumentation for, hvorfor man ikke følger tværgående hensyn og den fælles arkitektur.
  • Hvis der er en finansieringsmæssig udfordring (en ”høste-så problematik”), eskaleres problemstillingen til behandling på højere niveau.
  • Fælles mål, herunder arkitekturmål, lokale forretnings- og strategiske mål mv., indarbejdes i projektet fra opstart og afspejles i business casen for projektet.[1].

Uddybning

For at sikre at det enkelte it-projekt forholder sig til fælles mål og arkitekturrammer skal de fælleskommunale mål og arkitekturrammer indarbejdes ved scoping af projektet, herunder ved etablering af projektets businesscase. Det er nødvendigt at afklare krav til projektet i relation til tværgående behov inden projektet er fastlagt og ressourcer er tildelt for at sikre at de fælles mål og arkitekturrammer tilgodeses i projektet. Når først projektets ressourcer er fastlagt, kan det være svært at tilgodese tværgående behov der ikke er kritiske for projektets businesscase. Der kan være gode grunde til at vælge at afvige fælles arkitektur i konkrete tilfælde, men afvigelsen bør altid forklares. Herved sikres, at arkitekturen overordnet bevæger sig i den ønskede retning, og at afvigelser vælges fra af vigtige strategiske og operationelle hensyn.

I regi af den fælleskommunale rammearkitektur anvendes Arkitekturrapporten som rapporteringsværktøj til It-Arkitekturrådet.

Vejledning/Metode

Eksempler

Læs også/Links

Noter

  1. Kommunal tilføjelse til de fællesoffentlige arkitketurprincipper og regler fra Hvidbogen om Fællesoffentlig Digital Arkitektur 2017, Digitaliseringsstyrelsen