Kategori:MOX agenter

Fra Den Fælleskommunale Rammearkitektur
Skift til: Navigation, Søgning
MOX agenter
Status-2.png
V. 3864
Om Status

KL har i samarbejde med en række kommuner, udviklet MOX konceptet, som gør, at ikke standardiserede systemer kan kommunikere med standardiserede systemer og omvendt. Også to ikke-standardiserede systemer kan ”tale” med hinanden vha. dette koncept. MOX-konceptet er udviklet med henblik på at kunne lave en løs kobling imellem de kommunale it-systemer, der skal kunne leveres af forskellige leverandører, køre i forskellige driftsmiljøer og være robuste overfor forandringer, samtidig med at der opretholdes en stærk binding i form af sammenhæng i opgavevaretagelsen og mere automatisering af tværgående processer.

Hvad er en MOX agent?

En MOX agent er en tilføjelse til et eksisterende system og kan udføre en proces med beskeden som input. Når den har gennemført sin proces, giver den besked herom. Hvis den ikke kan gennemføre sin proces, giver den også besked. Beskedernes indhold og opbygning skal overholde fælles aftalte offentlige standarder og det fælles beskedformat.

MOX agenten udfører en række opgaver:

Oversætter

  • Agenten udfører en mapning fra/til et it-systems ikke-standardiserede format og til/fra et givent standardformat.

Udfører en lille del af en proces imod et it-systems snitflade

  • Agenten kan rumme en eller flere MOX processer. Dermed kan MOX agenten lade et it-system indgå i tværgående processer, selvom det egentlig ikke er bygget til det oprindeligt.

Kender snitfladerne

  • Til beskedfordeler
    • MOX-agenten skal kunne afsende beskeder igennem en beskedfordeler, og derfor skal den have snitflade til en beskedfordeler.
  • Til et it-system
    • MOX agenten kommunikerer med it-systemet igennem en snitflade.

En MOX agent udviklet til én tværgående proces kan genbruges i andre tværgående processer, hvori de samme MOX processer indgår. MOX agenter kan bruges til at give et eksisterende system rammearkitekturegenskaber fx. at håndtere beskeder.

Konkrete MOX agenter

I det følgende kan der læses om konkrete MOX agenter - altså en MOX komponent der udvider et systems egenskaber.

Se mere om alle MOX agenter her: beta.rammearkitektur.dk/byggeblokke/Rammearkitektur-MOX/MOX.htm.

Læs også mere om MOX.

Sider i kategorien "MOX agenter"

Denne kategori indeholder de nedenstående 20 sider af i alt 20.