Fælleskommunale Arkitekturprincipper og -regler
Denne side opdateres ikke længere, da INFO for rammearkitekturen er flyttet til den nye hjemmeside:
rammearkitektur.kl.dk
Ved spørgsmål om eller feedback til INFO for rammearkitekturen, kontakt venligst redaktionen på rammearkitektur@kl.dk
Status for Fælleskommunale Arkitekturprincipper og -regler | |
---|---|
En del af | ![]() |
Status for INFO-side | Klar, sidst opdateret 20-02-2019 |
Status ift. Rammearkitekturen | Optaget |
Gyldighed | Godkendt på 24. møde i Kommunernes It-Arkitekturråd d. 7. december 2017 |
Kontakt | Peter Thrane og Peter Falkenberg, Digitalisering og Teknologi, KL |
Indholdsfortegnelse
A1 plakater af Arkitekturmål, -principper og -regler

Formålet med de Fælleskommunale Arkitekturprincipper
Arkitekturprincipperne har som formål at understøtte og kommunikere den valgte retning i den fælleskommunale arkitekturstyring.
Principper kan anvendes til at sikre konsistens og sammenhæng i beslutninger på tværs af projekter – som en vejledning, der anvendes til at træffe de konkrete beslutninger. Principperne er derimod ikke de faktiske beslutninger. Det enkelte princip skal altid vurderes ift. det enkelte projekt m.v., hvor de konkrete afgørelser træffes.
Principper og regler kan anvendes til at vurdere overensstemmelsen mellem de konkrete beslutninger i kommunale it-projekter, road-maps og strategier og den overordnede retning og vision for kommunal it-udvikling. Der kan være gode grunde til at vælge at afvige i konkrete tilfælde, men afvigelsen bør altid forklares. Herved sikres, at arkitekturen overordnet bevæger sig i den ønskede retning, og at afvigelser vælges af vigtige strategiske og operationelle hensyn.
Arkitekturprincipperne er en del af kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd og de indgår i Governanceprocessen for Rammearkitekturen.
Form
Arkitekturprincipper og –regler er opbygget efter en model, hvor hvert princip indeholder den originale tekst fra de fællesoffentlige arkitekturprincipper og –regler[1]. Arkitekturreglerne er, hvor relevant, suppleret med en kommunal tilføjelse, der præciserer anvendelsen og konsekvensen af reglen i kommunalt regi (angivet med fodnoter).
Endvidere er der for hver arkitekturregel blevet udarbejdet en uddybende tekst, som udfolder arkitekturreglen i forhold til den kommunale anvendel-se. Det er en handlingsanvisende tekst med fremhævelse af eventuelle opmærksomhedspunkter, hvis relevant, og med henvisning til metoder, vejledninger, eksempler, 'læs også' etc.
Har du kommentarer, forslag til forbedringer eller tilføjelser, så skriv til på Redaktionen for INFO.rammearkitektur.dk
Proces for revision af de Fælleskommunale Arkitekturprincipper 2018
I processen med revision af de fælleskommunale arkitekturprincipper stod det hurtigt klart, at de kommunale it-arkitekter havde et stort ønske om, at der fremover var færre hierarkier af principper at forholde sig til, idet de i dag kan opleve at skulle forholde sig til fællesoffentlige, fælleskommunale, domænespecifikke og eventuelt egne, kommunale arkitekturprincipper. Ud fra ønsket om, at det bliver mere overskueligt og operationelt for kommunerne at arbejde med arkitekturprincipper, var det naturligt at se på, om de reviderede fælleskommunale arkitekturprincipper kunne tage afsæt i de fællesoffentlige arkitekturprincipper og – regler i 'Hvidbog om fællesoffentlig digital arkitektur 2017'.
Referencegruppen kortlagde derfor, hvorvidt de fælleskommunale principper er helt eller delvist dækkede af de fællesoffentlige. Hvor de gældende fælleskommunale arkitekturprincipper havde et indhold, der ikke blev dækket af de fællesoffentlige regler, blev det kommunale princip tilføjet. Resultatet af denne 'mapning' af de gældende 17 fælleskommunale principper til de otte fællesoffentlige principper og tilhørende regler blev tilføjelsen af fire supplerende, specifikke fælleskommunale arkitekturregler.